Vodič za odabir idealnog odijela i haljine za krštenje

krštenje, svečana odjeća za djecu, krsna oprema

Krštenje je svečana prigoda i najmlađi za tu prigodu trebaju izgledati savršeno. Mali anđeo nudi veliki izbor svečanih haljina i odijela u veličinama od 56-98, raznih boja i materijala. Posebnu pažnju posvećujemo detaljima i većina odijela i haljina je poluručni rad. Uvijek biramo najfinije materijale u najljepšim nijansama, a naša svečana odjeća pomiče granice i stvara trendove na tržištu.

 

Kako odabrati odjeću za krštenje?

Kada se približi obred krštenja želite savršen outfit za svoje maleno.
Tri jednostavna koraka mogu vam uvelike pomoći u odabiru:
1. Odlučite koliko formalno želite da odjeća izgleda, te kako, kada i gdje će sve biti nošena.
2. Izaberite osnovni stil – tradicionalno ili moderno
3. Razmislite o detaljima, hoćete li da odijelo sadrži sve ili želite unijeti malo vlastite kreativnosti.

Što nositi gdje?
Neki roditelji odabiru odjeću u kojoj dijete provodi cijeli dan, dok se neki odlučuju za jednu odjeću tijekom svečanosti, a drugu za proslavu.
– koja je djetetova dob?
– koje je godišnje doba?
– hoće li dijete biti u nosiljci ili će ga roditelji/kumovi držati u krilu za vrijeme cijelog obreda?
– hoćete li dijete presvući iz krsne odjeće nakon obreda?

Odabir materijala:
Tri su glavne vrste materijala u kojima šivamo krsnu opremu Mali anđeo – jedna je pamuk, a druga lan, a treća saten. Postoji i niz drugih materijala koji se koriste u proizvodnji krsne odjeće (o njima u nastavku). Odabir materijala često je samo stvar osobnih preferencija.

Mali vodič o materijalima:

 • Pamučne tkanine – prirodna vlakna, mekano i udobno, koristimo ih za izradu krsnih odijela i haljina. Svakako preporučamo svakom roditelju da prvo razmisli o prirodnim vlaknima, jer je prirodan materijal djeci najudobniji.
 • Pamučni popelin – tkanina od fine i čiste pamučne pređe, koristimo ga u izradi svih košuljica za odijela, kao i za podstavu većine haljina.
 • Lan – prirodno vlakno, prozračno, lako se gužva. jako ugodan na koži i idealan za tople dane.
 • Saten je tanka poliesterska tkanina koja s jedne strane ima jaki sjaj, mekana je, lijepo pada, jednostavna je za održavanje i ne gužva se. 🙂 Koristi se najčešće za izradu vjenčanica.
  Njegova mana je što nije prirodan materijal, ali bitno za napomenuti – svoj primamljiv izgled dobiva od svilenih vlakana (a svila je prirodan materijal)
  Saten koristimo u izradi nekih krsnih haljina, ali ispod svake od haljina stavljamo pamučnu podstavu.
 • Markizet je tanko poliestersko vlakno, dekorativna tkanina (najčešće se koristi za izradu zavjesa, haljina i vjenčanica). Radi se od fine končane pređe i poluproziran je. Koristimo ga najčešće kao dekorativni gornji sloj krsnih haljina.
 • Organza – poliestersko vlakno, ravan materijal sličan tilu, ali teži (koristi se za izradu vjenčanica). Mi ga također koristimo kao dekorativni gornji sloj krsnih haljina
 • Til – poliestersko vlakno, mrežasti materijal sličan organzi, dekorativna tkanina naših haljina.
 • Čipka – poliesterska ili pamučna, ovisno o vrsti haljine biramo onu koja najljepše odgovara.
 • Benetton – vrsta pletene poliesterske tkanine, finije obrađen, jednostavan za održavanje i ne gužva se.

Ukoliko se odlučujete na tradicionalnu krsnu odjeću, preporučamo haljine od satena i tila, a odijela s malo formalnijim krojem i izgledom.

Za malo ležernije krštenje preporučamo odijela i haljine opuštenijeg kroja, koja naglasak stavljaju na nježnu eleganciju, a moguće ih je nositi i nakon krštenja.

Također, svaku haljinu ili odijelo možete stilski “podignuti” na višu razinu unoseći malo svoje kreativnosti (samim odabirom veste, trakice ili npr. tenisica cijela kombinacija poprima drukčiji izgled).

U našoj ponudi imamo haljine s dugim, kratkim rukavima ili bez rukava, ali to vas ne treba ograničavati u odabiru. Ukoliko vam se sviđa neka takva haljina, a zima je, dovoljno je djetetu ispod haljinice obući body, hulahop, a poviše haljine ide baloner ili kaputić koje također možete naći u ponudi Mali anđeo; ili npr. vesta (dovoljno je potražiti u baby trgovinama), ali možete dijete omotati u dekicu dok ste u crkvi.

Veličina:
Svečani outfit ne smije biti prevelik ili premali. Savjetujemo da izmjerite dijete (od glavice do prstića) i prema tome odaberete krsnu odjeću Mali anđeo. Ono što je bitno je dužina bebe i datum svečane prigode, ne kupujte krsnu opremu 2 mjeseca prije krštenja (ako imate točno dogovoren datum), jer nikad ne možete biti sigurni koliko će beba narasti, a tako lako dolazi do pogreške. Nemojte se orijentirati ni prema veličini odjeće koju dijete inače nosi, jer kod ni jednog proizvođača nije isto. Narudžbe je najbolje ostvariti 20ak dana prije krštenja, ako niste sigurni u odabir veličine, pošaljite nam trenutnu dužinu bebe (unutarnju dužinu nogavice kad birate odijelo) i datum krštenja prilikom narudžbe.

Boja krsne odjeće:
Ako ste tradicionalni tip, onda se svakako bazirajte na bijelu boju, bijelu s detaljima u drugoj boji ili ivory (boja slonovače) koja nudi pomalo vintage izgled.
Mali anđeo u ponudi ima i prekrasna muška odijela u raznim bojama, a s haljinama je naglasak na bijeloj i ivory.

Detalji:
Detalji su ono što čini razliku, a mi im posvećujemo puno pažnje – mašnice, cvjetići, čipka, gumbi, boja konca, kvaliteta izrade – sve to čini krsnu opremu Mali anđeo najbolju za vašu bebu. Mi dizajniramo odijelo ili haljinu, ukrasimo, a vi dodate onaj zadnji “touch” kad vam odabrano stigne na adresu. Kao što smo već naveli, odabirom cipelica za vašeg mališana – odijelo ili haljina poprimaju potpuno drukčiji izgled, a isto je i s trakicom za kosu za vašu princezu ili vestom za odijelo s tregerima za malog princa. 🙂

Prilikom odabira svečane odjeće, važno je da je djetetu udobno, a da su roditelji zadovoljni.

Odabirom dodatne opreme koja odgovara svečanoj haljini ili odijelu stvarate cjelinu koja je savršena za fotografije i naglašava važnost posebne prigode, a time stvarate uspomenu za cijeli život.

Ako i dalje dvojite – obratite nam se s povjerenjem.

Pročitaj još