Borba s prehladama kod djece

Nosiboo električni nosni aspirator, borba s prehladama

Borba s prehladama: Inhalator, električni nosni aspirator i fiziološka otopina kao saveznici

Prehlade su neizbježan dio djetinjstva – maleni nosići puni su sluzi, a kašalj često postaje neprijatelj broj jedan. Kako se roditelji suočavaju s ovim izazovom, korisno je razmotriti nekoliko metoda koje mogu pomoći u olakšavanju simptoma prehlade kod djece.

Inhalatori su jedan od načina za ublažavanje simptoma prehlade kod djece. Korištenje inhalatora s fiziološkom otopinom ili specifičnim lijekovima može pomoći u otvaranju dišnih puteva i smanjenju upale. Inhalatori su posebno korisni za male pacijente jer omogućuju preciznu primjenu lijekova izravno u dišne ​​puteve. Lijekove nikad ne koristite na svoju ruku, nego isključivo uz dogovor s pedijatrom.

Nosni aspirator je još jedan uređaj koji može olakšati disanje djeteta tijekom prehlade. Ovaj uređaj omogućava uklanjanje viška sluzi iz nosa, što olakšava disanje i sprječava nakupljanje sluzi koje mogu dovesti do komplikacija poput infekcija uha ili sinusitisa. Naša preporuka je korištenje električnog nosnog aspiratora Nosiboo koji je namjenjen baš za tu upotrebu, medicinsko je pomagalo i potpuno je siguran za korištenje od prvog dana života.

Fiziološka otopina (hipertonična otopina) također je ključni saveznik u borbi s prehladama kod djece. Ispiranje nosne sluznice ovom otopinom pomaže u razrjeđivanju sluzi i olakšava njezino uklanjanje.

Koristite ove metode uz određene smjernice:

 • Konstantno praćenje simptoma: Važno je pratiti simptome i konzultirati se s pedijatrom kako biste osigurali da se prehlada ne razvije u nešto ozbiljnije.
 • Pravilna uporaba inhalatora i nosnih aspiratora: Prije korištenja bilo kojeg uređaja, roditelji bi trebali temeljito pročitati upute ili se posavjetovati s liječnikom kako bi bili sigurni da pravilno koriste te uređaje.
 • Higijena: Redovito čišćenje inhalatora, aspiratora i ostalih uređaja ključno je za sprječavanje širenja bakterija. Također, redovito pranje ruku pomaže u sprječavanju širenja infekcija.
 • Metoda prilagodbe: Svako dijete je drugačije, pa je važno pratiti kako se dijete osjeća tijekom primjene ovih metoda i prilagoditi ih prema njihovim potrebama, važno je dijete upoznati s uređajima i tako razbiti strah od njihovog korištenja kad za to dođe vrijeme.

Prehlade su normalan dio djetinjstva, ali uz pravilnu njegu i primjenu odgovarajućih metoda, simptomi se mogu ublažiti, olakšavajući disanje i oporavak vašeg malenog borca. Prije upotrebe bilo kojeg medicinskog uređaja ili metode, uvijek je preporučljivo konzultirati se s pedijatrom kako bi se osiguralo da je odabrana metoda sigurna i prikladna za vaše dijete.

Održavanje čistoće nosa, kao sastavnog dijela svakodnevne higijene, ima ključnu ulogu u očuvanju zdravlja dišnog sustava i općeg blagostanja tijela. Nos funkcionira kao filter koji zadržava prašinu, viruse, bakterije i druge mikročestice koje udišemo. Redovitim čišćenjem nosa uklanjamo te nečistoće, sprječavajući njihovo nakupljanje i time pridonosimo prevenciji infekcija dišnog sustava.

Ako bakterije ili virusi ostanu zadržani u nosu, povećava se rizik od razvoja infekcija. Posebno tijekom zimskih mjeseci, kada boravimo u grijanim prostorima sa suhim zrakom, te u razdobljima s povećanom koncentracijom alergena u zraku, redovito čišćenje nosa može smanjiti iritacije i svrbež. Sluznica nosa igra ključnu ulogu u zaštiti organizma od invazije patogenih organizama, a održavanjem higijene nosa ujedno održavamo i imunološki sustav.

Zašto baš Nosiboo?

Korištenje električnog nosnog aspiratora poput Nosiboo uređaja može biti korisno i olakšati disanje djetetu tijekom prehlade. Evo nekoliko savjeta za pravilno korištenje:

 • Priprema uređaja: Prije korištenja, provjerite je li uređaj čist i suh. Redovito čišćenje i održavanje su važni kako bi se spriječilo nakupljanje bakterija.
 • Priprema djeteta: Nikad nemojte uzrokovati bol djetetu. Prije nego što započnete, upoznajte dijete s uređajem i objasnite im kako će uređaj pomoći da se osjećaju bolje. Pokažite kako uređaj radi na njihovim omiljenim igračkama, ako su dovoljno veliki možete napraviti i mali pokus i pustiti njih da usisaju “sluz”.
 • Pravilan položaj: Aspirirajte nos novorođenčeta nakon što ga položite u stabilan položaj i držite mu glavu. Ako je vaše dijete već sposobno sjediti, držite ga u stabilnom položaju dok koristite uređaj. Posjednite dijete u krilo ili ga posjednite i podržite leđa jastukom. Možete dijete također posjesti u naslonjač s nagnutim naslonom. Nemojte dijete stavljati na leđa i nemojte blokirati slobodni nosni otvor.
 • Upotreba s fiziološkom otopinom: Ponekad je korisno koristiti fiziološku otopinu prije upotrebe aspiratora kako biste razrijedili sluz i olakšali uklanjanje. Umetnite nekoliko kapi fiziološke otopine u svaku nosnicu i pričekajte nekoliko minuta prije korištenja aspiratora, obrišite višak vodice i nosa i tek onda aspirirajte.
 • Umetanje vrha aspiratora: Nježno umetnite vrh Colibri glave u nosnicu. Kada je silikonski vrh u nosnici, sami vrh trebali bi usmjeriti lagano prema dolje i prema očnoj jabuči U ovoj poziciji možete lagano pomicati vrh dok bez prekida izvodite usisavanje kroz cijev. Na taj način možete dosegnuti otvor maksilarnog sinusa, a sluznica nosne školjke i kapilare nosnog septuma nisu iritirani. Nosiboo se može koristiti više puta dnevno. Preporučuje se korištenje prije spavanja i prije dojenja/hranjenja kako bi se osiguralo nesmetano disanje djeteta. Sluz iz nosa novorođenčeta treba biti aspirirana jer ne mogu disati kroz usta.
 • Nježno usisavanje: Uključite aspirator i nježno usisajte sluz. Nosiboo ima mogućnost podešavanja snage usisa, pa počnite s nižom snagom, a po potrebi postupno povećavajte. Minimalna vrijednost na skali optimalna je za novorođenčad, srednja vrijednost za malu djecu, a maksimalna vrijednost za veću djeca, ali to može varirati ovisno o gustoći sluzi. Skala i gumb nalaze se na vrhu uređaja.
 • Trajanje aspiracije: Predloženo trajanje aspiracije je 10 sekundi po nosnici. Ako morate prekinuti aspiraciju, isključite uređaj. Uređaj se automatski isključuje nakon 15 minuta neprekidne upotrebe, ali ga možete ponovno pokrenuti. U slučaju prekomjerne upotrebe ili nedostatka potrebne ventilacije, termalni prekidač isključuje uređaj i sprječava ponovnu upotrebu približno 50 minuta iz sigurnosnih razloga.
 • Čišćenje nakon upotrebe: Nakon završetka, pažljivo rastavite aspirator i operite sve dijelove u skladu s uputama proizvođača. Ovo je važno kako biste spriječili razvoj bakterija i sačuvali dugotrajnost uređaja.
 • Redovita uporaba: Ponavljajte postupak prema potrebi tijekom dana. Nosiboo je mal, ali moćan uređaj, kojim bez straha od iritacije sluznice možete djetetu više puta u danu usisati nosić. Nakon aspiracije nosa, koristite kapi i druge pripravke preporučene od strane liječnika.

Slijedeći ove smjernice, možete koristiti Nosiboo električni nosni aspirator na učinkovit i siguran način kako biste olakšali disanje svog djeteta tijekom prehlade. Ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica, uvijek se obratite pedijatru ili stručnjaku za dodatne savjete.

Pročitaj još